Anterior, specialiştii susţineau că omul s-a adaptat mersului biped pentru a menţine o temperatură mai scăzută a corpului.
Însă, de curând, un program de simulare pe calculator a demonstrat că, de fapt, mersul biped a făcut ca temperatura corpului să crească. Pentru a a disipa căldura. evitând astfel suprâncălzirea, era mai eficient un corp lipsit de blană.
Cu alte cuvinte, mersul biped a influenţat căderea părului de pe corp.
Cercetările anterioare nu au luat în considerare faptul că temperatura unui biped „blănos” ar creşte atunci când acesta ar începe să alerge şi să ducă o viaţă activă.
În urma studiului, cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au aflat că primii oameni nu ar fi putut fi activi decât dimineaţa sau seara, căci altfel, blana nu le-ar fi permis să facă faţă căldurii.
Simularea le-a arătat cercetătorilor că hominidele au devenit active abia după ce şi-au pierdut părul şi au dezvoltat o capacitate de a transpira la un nivel apropiat de cel al omului modern.
Specialiştii spun că noile constatări nu explică, totuşi, şi motivul pentru care omul a devenit biped. E posibil, cred ei, ca hominidele să fi dezvoltat această capacitate pentru a observa mai bine apropierea pericolelor sau pentru a ajunge la fructele din copaci.
Sursa: dailymail